Σάββατο , 18 Αύγουστος 2018
Home / Πολιτιστικά Νέα / Άρθρα του wavent / Οι Συνάξιοι εθελοντές ενώνουν τις δυνάμεις τους για το τριήμερο της αποκριάς
Οι Συνάξιοι εθελοντές ενώνουν τις δυνάμεις τους για το τριήμερο της αποκριάς

Οι Συνάξιοι εθελοντές ενώνουν τις δυνάμεις τους για το τριήμερο της αποκριάς

 (Ν)άξιοι εθελοντές προετοιμάζουν πυρετωδώς τη Ναξιώτικη Αποκριά!

Μεράκι, φαντασία, εφευρετικότητα, παρεϊστικη διάθεση και όρεξη για δουλειά: αυτά είναι τα υλικά με τα οποία προετοιμάζεται πυρετωδώς και φέτος η Ναξιώτικη Αποκριά !

Στο Καρναβαλικό Εργαστήριο, στους χώρους στέγασης των Συλλόγων, στα σχολεία, αλλά και όπου αλλού οι Καρναβαλιστές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και φιλοξενία, κατασκευάζουν τα άρματα και τις στολές τους, φιλοδοξώντας να συμμετέχουν και –γιατί όχι- να διακριθούν στις 3ήμερες εκδηλώσεις του Ναξιώτικου Καρναβαλιού !

IMG_2332

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι με όρεξη για δουλειά, μεγαλύτεροι με πείρα, πρωτοεμφανιζόμενοι με φρέσκιες ιδέες, συνεχιστές παραδόσεων, εμπνευστές θεαμάτων, όλοι με αφετηρία την καλή διάθεση , εργάζονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς, με στοίχημα να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και μόνο , σε κέφι και δημιουργικότητα !

IMG_3092Καθώς ο φετινός προϋπολογισμός δεν επιτρέπει παρά φειδωλή διαχείριση των εξόδων οι κατασκευαστές των αρμάτων επιστρατεύουν κάθε μέσο δημιουργίας που διαθέτουν : από την αναπάντεχη αξιοποίηση των πιο ευτελών φυσικών υλικών, μέχρι την ανακύκλωση προηγούμενων αντικειμένων και από την παραχώρηση προσωπικών ειδών μέχρι την προσφορά του ελεύθερου τους χρόνου, των γνώσεων και των υπηρεσιών τους.

Ένα πλήθος από ντόπιους τεχνίτες, ιστορικούς, ηθοποιούς, μουσικούς, χοροδιδάσκαλους, μαθητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, άγνωστοι ίσως και αφανείς τον υπόλοιπο χρόνο μα καθ’όλα ικανοί, που πήραν την πρωτοβουλία να κρατήσουν τη ναξιώτικη Αποκριά ζωντανή, χάρη μιας νότας δημιουργικής ψυχαγωγίας στο νησί.

Αφοσιωμένοι στο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το να αποκτήσουν φόρμα και πνοή οι ιδέες τους, καταφέρνοντας έτσι να παρασύρουν μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες, στο φετινό αποκριάτικο διάλειμμα διασκέδασης, όπως τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου μας ορίζουν, με ρίζες που χάνονται στα βάθη του αρχαίου κόσμου.

Άλλωστε, τι άλλο συμβολίζει η Αποκριά, παρά τον εορτασμό του κύκλου της αναγέννησης της φύσης, τον ερχομό της άνοιξης, την εξύμνηση του ίδιου του κύκλου της ζωής ? Και μήπως, τους καιρούς που διανύουμε, δεν έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αφεθούμε σε αυτήν την πίστη του ξυπνήματος από τη χειμερία νάρκη, στην οποία σχεδόν όλοι εμείς έχουμε αθέλητα ή μη συνειδητά περιέλθει ?

IMG_2354

Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, συναντιούνται φέτος σε μια ανοιχτή ομάδα, οι Νάξιοι Καρναβαλιστές, όσοι αυθόρμητα προσπερνούν τη μιζέρια των καιρών, θέλοντας να παράγουν έργο, έστω το λίγο που μπορούν, με πίστη στη δύναμη της συνέργιας και της συνεργασίας.

Και κάπως έτσι, κυλούν οι μέρες, παρεϊστικα και δημιουργικά, με τους ρυθμούς προετοιμασίας να κορυφώνονται λίγες μέρες πριν τη θεαματική έναρξη της δικής μας Ναξιώτικης Αποκριάς, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, σε ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο που επιχειρεί να παντρέψει το μύθο με την παράδοση και την αρχαία γνώση με τη σύγχρονη έμπνευση.

Το wavent στηρίζει ,όπως κάθε χρόνο, τη Ναξιώτικη Αποκριά και συμμετέχει ενεργά στην ομάδα των εθελοντών διοργανωτών των φετινών εκδηλώσεων.

Να είστε όλοι εκεί. Μαζί μας !

(κείμενο & φωτογραφίες : Ιωάννα Λιζάρδου)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*