Σάββατο , 18 Αύγουστος 2018
Home / Πολιτιστικά Νέα / Στα Γύρω Νησιά / Η 3η Γιορτή της Φάβας, στη Σχοινούσα

Η 3η Γιορτή της Φάβας, στη Σχοινούσα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για 3η Συνεχή Χρονιά!
Γιορτή της Φάβας στη Σχοινούσα, Δευτέρα, 7 Ιουλιου

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ – ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 (με φωτογραφικό υλικό) – Για 3η συνεχή χρονιά οι παραγωγοί της Φάβας, οι Επιχειρηματίες της Σχοινούσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σχοινουσιωτών διοργανώνουν την ετήσια Γιορτή της Φάβας, Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014.

Το φεστιβάλ, μια κεφάτη εκδήλωση προς τιμήν της συγκομιδής της φάβας, αποκτά, όπως και η ίδια η φάβα του νησιού, όλο και περισσότερους λάτρεις που έρχονται από την Αθήνα και τα γειτονικά νησιά για να δοκιμάσουν και να γλεντήσουν νησιωτικά, νόστιμα και … καλοκαιρινά!

“Eιναι μεγάλη μας χαρά να διοργανώνουμε για τρίτη συνεχή χρονιά αυτη την γιορτή,” λεει η Ελένη Μαρκουλή, Γενική Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου Σχοινουσιωτών. “Είναι προς τιμήν όλων των ανθρώπων που δουλεούν τόσο σκληρά για την καλλιέργεια και την παραγωγή της Σχοινουσιώτικης Φάβας, ενώ παράλληλα δίνεται και μια ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού και των γύρω νησιών να δοκιμάσουν ένα τοπικό προιον που εχει μια ιστορία και είναι πλέον χαρακτηριστικό του τόπου μας.»

Το παραδοσιακό γλέντι, που θα πραγματοποιηθεί κάτω από τα μεγάλα δέντρα του προαύλιου χώρου του σχολείου, ξεκινάει στις 21.30 και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής από δημοφιλείς καλλιτέχνες, με παραδοσιακά τραγούδια και χορό. Ο καταξιωμένος Νίκος Οικονομίδης από τη Σχοινούσα (βιολί), η Κυριακή Σπανού (τραγούδι), ο Αργύρης Ψαθάς (λαούτο) και ο Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι) θα ερμηνέψουν αγαπημένα Αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια. Θα υπάρχει επίσης και ένα μπουφέ με τοπικές λιχουδιές και σπιτικές συνταγές φάβας και άλλων εδεσμάτων συνοδευόμενα από κρασί και ρακή.

Επίσης, στην έναρξη της εκδήλωσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την καλλιέργεια και την παράγωγη της Σχοινουσιώτικης φάβας, γνωστή με το όνομα <<κατσούνι>> (λόγω του σχήματος του φυτού). Η ποικιλία αυτή κέρδισε την πρώτη θέση στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κυκλάδων που έγινε στη Σίφνο το Σεπτέμβριο του 2012.

Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: +(30) 6938 717 320

Λίγα λόγια για την Φαβα της Σχοινούσας: Στη μικρή Σχοινούσα, η φάβα γνώρισε μια δυναμική «αναγέννηση» και η ντόπια παραγωγή ξεχώρισε, δίνοντας την πρώτη ύλη για υπέροχα πιάτα, με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές. Η ποικιλία φάβας της Σχονούσας είναι γνωστή με την ονομασία κατσούνι, λόγω του σχήματος του φυτού. Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς, ο σπόρος από το κατσούνι καλλιεργήθηκε αρχικά στο γειτονικό νησί της Αμοργού, (όπου καλλιεργείται μέχρι σήμερα). Μεταφέρθηκε στη Σχοινούσα όταν οικογένειες από την Αμοργό μετακινήθηκαν στη Σχοινούσα στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη Σχοινούσα η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση πολλών ετών, καθώς το έδαφος του νησιού, που είναι σχετικά επίπεδο, με χαμηλούς λόφους, λίγες βροχοπτώσεις και ήπιους νότιους ανέμους, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αυτού του φυτού. Κάθε οικογένεια είχε τότε τη δική της παραγωγή, σε ποσότητες που κυμαίνονταν από 300 έως 400 κιλά το χρόνο συνολικά σε όλο το νησί. Σήμερα οι ποσότητες αυξήθηκαν σε περίπου πέντε τόνους, και η ποσότητα αυτή προβλέπεται να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι ντόπιοι παραγωγοί.»

Επικοινωνία

Ελένη Μαρκουλή
Πολιτιστικός Σύλλογος Σχοινουσιωτών
Mobile: (+30) 6938 717 320
E-mail: eleniemarkouli@hotmail.com

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Τηλ. (+30) 22853 60101
Φαξ (+30) 22850 23570
E-mail: naxos@naxos.gov.gr

12

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*