Τρίτη , 17 Ιούλιος 2018
Home / Δραστηριότητες / Πεζοπορία
Πεζοπορία

Πεζοπορία

85357355408693129_hxRQy7lx_c

H πεζοπορία είναι μια φυσική δραστηριότητα που χρησιμοποιεί το περπάτημα ως μέσο, με σκοπό την ψυχαγωγία, την εκγύμναση και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Όταν οι άνθρωποι ακούν την λέξη πεζοπορία, συνήθως σκέπτονται το δάσος, την ύπαιθρο, την φύση και την ελευθερία που προσφέρουν όλα αυτά. Για τους περισσότερους ανθρώπους η πεζοπορία είναι μια διαφυγή από την πίεση της καθημερινότητας και ένας κάλος τρόπος βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης. Από την στιγμή που είστε υγιής και μπορείτε να σταθείτε όρθιοι, ώστε να τοποθετήσετε το ένα πέλμα μπροστά από το άλλο, μπορείτε να περπατήσετε επομένως και να κάνετε πεζοπορία.

Η πεζοπορία θα μπορούσε να είναι ένας απλός περίπατος της Κυριακής σε ένα πάρκο ή δάσoς έως και μια αποστολή τριών εβδομάδων στην οροσειρά των Άνδεων.Στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλής αθλητική δραστηριότητα ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ανάπτυξη και στην Ελλάδα.

Γενικές Οδηγίες

Η πεζοπορία είναι μια εντελώς φυσική δραστηριότητα και για να ξεκινήσετε είναι κάτι τόσο απλό. Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες στην πεζοπορία είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να περπατάτε μόνοι. Εντούτοις πολλοί οπαδοί της πεζοπορίας επιλέγουν να περπατήσουν μόνοι τους. Όταν κάνετε πεζοπορία μόνοι αυτό σας δίνει την ελευθερία να πάτε όπου θέλετε και δεν είναι απαραίτητο να προσαρμοστείτε στις επιθυμίες των άλλων. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την απόλυτη ησυχία και μοναξιά. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα κάνοντας πεζοπορία με μια ομάδα ανθρώπων. Η διαδρομή είναι πολύ ασφαλέστερη αφού εάν συμβεί κάτι σε εσάς οι υπόλοιποι θα μπορούν να σας βοηθήσουν. Γενικά μια ομάδα τριών ατόμων τουλάχιστον είναι η ασφαλέστερη λύση. Σε περίπτωση ατυχήματος ο ένας μπορεί να μείνει με το θύμα ενώ ο άλλος θα πάει να φέρει βοήθεια. Μπορείτε να μάθετε από τους πιο πεπειραμένους της ομάδας πολλά από τα μυστικά της πεζοπορίας. Οι ευθύνες κατά την διάρκεια μιας διαδρομής μπορούν να μοιραστούν. Τέλος η πεζοπορία με μια ομάδα σας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να διευρύνεται τον κύκλο σας.

Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία μόνοι σας πρέπει να κάνετε τις καλύτερες δυνατές προετοιμασίες. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας αλλά και η γνώση της διαδρομής που θα περπατήσετε εκ των πρότερων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να είστε ασφαλείς. Ενημερώστε κάποιον δικό σας άνθρωπο φίλο ή συγγενή για το σχέδιο σας. Δώστε τους ένα αντίγραφο του χάρτη της διαδρομής που θα διανύσετε. Εάν δεν έχετε κανένα φίλο ή συγγενή ενημερώστε τις τοπικές αρχές. Κατά την διάρκεια της διαδρομής καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνετε τους δικούς σας ανθρώπους για την θέση που βρίσκεστε μέσω κινητού τηλεφώνου.

Πώς να ξεκινήσετε

  • Εάν είστε αγύμναστοι ή δεν έχετε ξανακάνει κάποιου είδους προπόνηση ή έχετε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προπονηθείτε πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και προοδευτικά. Η πρώτη σας προπόνηση θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια να έχει εναλλαγές περιόδων πεζοπορίας και ξεκούρασης. Ο συνδυασμός ενός καλού ρυθμού πεζοπορίας και καλής ταχύτητας είναι ένα στοιχείο που χωρίζει τους αρχάριους από τους προχωρημένους πεζοπόρους.
  • Στον ενθουσιασμό σας μπορεί να ξεκινήσετε με πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να κουραστείτε και γρήγορα να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Ο σταθερός ρυθμός στην πεζοπορία είναι πολύ σημαντικός αφού σταθεροποιεί την αναπνοή, ελαττώνει την πίεση που βάζετε στα πόδια, τους πνεύμονες και γενικά του σώματος κατά την διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον έχοντας την γνώση του ρυθμού και της ταχύτητας θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε πιο εύκολα την διαδρομή. Τέλος ο σταθερός ρυθμός θα σας αφήσει πιο ξεκούραστους στο τέλος της διαδρομής.
  • Ο τέλειος ρυθμός της πεζοπορίας είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα για τον καθένα και είναι κάτι που αναπτύσσετε από πεζοπορία σε πεζοπορία. Δοκιμάστε να αναπτύξετε στην πεζοπορία έναν ορισμένο ρυθμό με μια σταθερή ταχύτητα διασκελισμού και κρατήστε τη. Θα καταλάβετε ότι έχετε αποκτήσει έναν καλό ρυθμό αν ύστερα από μια ώρα διαδρομής δεν θα χρειάζεστε διάλειμμα.
  • Ρυθμίστε τον ρυθμό πεζοπορίας βάση των καιρικών συνθηκών και του βάρους (σακίδιο) που ίσως μεταφέρετε. Ο ρυθμός πεζοπορίας είναι μια υπόθεση όλου του σώματος που η αναπνοή και η ταλάντευση των χεριών πρέπει να γίνεται ρυθμικά και αρμόνικα. Μην διακόψετε τον ρυθμό κατά την διάρκεια της διαδρομής εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα εμπόδια που θα συναντήσετε δεν είναι απαραίτητο να ανακόψουν τον ρυθμό σας ώστε να επιβραδύνετε ή ακόμη και να σταματήσετε.
  • Οι ανώμαλες επιφάνειες όπως οι ανηφορικές ή οι κατηφορικές κλίσεις μπορεί να σας δυσκολέψουν ώστε να κρατήσετε ένα σταθερό ρυθμό. Θα μπορούσατε να αλλάξετε τον διασκελισμό προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσετε τον ίδιο ρυθμό. Συχνά αυτό θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο αφού θα πρέπει να αλλάξετε και το ρυθμό της πεζοπορίας. Αυτό δεν είναι κακό εφ” όσον είστε σε θέση να κρατήσετε το νέο ρυθμό φτάνει να προσαρμοστείτε.
  • Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες και κάντε διαλείμματα εφόσον το χρειάζεστε. Μην παραλείψετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της διαδρομής για την αποφυγή αφυδάτωσης. Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση. Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης.

Πεζοπορία στη Νάξο

154202_469552907695_1506665_nH Νάξος θεωρείται επίγειος παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας και όχι άδικα!

Το νησί είναι γεμάτο με μνημεία , εύφορα οροπέδια, κοιλάδες, ποτάμια με μικρούς καταρράκτες, ελαιώνες και αμπελώνες και όλα αυτά φυσικά συνθέτουν τοπία μαγικά και μονοπάτια αξιοθαύμαστα. Περπατώντας κανείς το νησί της Νάξου έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την υπέροχη φύση του τόπου που η ποικιλία της θα σας εντυπωσιάσει. Στις πεζοπορικές αυτές διαδρομές θα συναντήσετε και θα διασχίσετε μονοπάτια, καλντερίμια και χωματόδρομους που άλλοτε ένωναν τα χωριά και έφερναν τον κόσμο σε επικοινωνία.

Οργανωμένες πεζοπορίες οργανώνει την χειμερινή περίοδο ο σύλλογος φίλων πεζοπορίας του Πανναξιακού κάθε Κυριακή με αναχώρηση από το γήπεδο της χώρας Νάξου στις 10:00 με πολυτελή πούλμαν και κόστος συμμετοχής 6€. Για τις εβδομαδιαίες εκδρομές μπορείτε να μαθαίνετε πληροφορίες από το www.wavent.gr.

Τη καλοκαιρινή περίοδο για υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που οργανώνουν, επίσης, πεζοπορίες στην ενδοχώρα της Νάξου.

148694_469553137695_8002737_n

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*