Σάββατο , 18 Αύγουστος 2018
Home / Δραστηριότητες / Αυτόνομη κατάδυση (scuba diving)
Αυτόνομη κατάδυση (scuba diving)

Αυτόνομη κατάδυση (scuba diving)

245938829621096252_6Y7XY9U6_cΗ αυτόνομη κατάδυση είναι ένα από τα πιο ασφαλή χόμπι, Θα δείτε από κοντά όλα αυτά που χρόνια βλέπατε μέσα από την τηλεόραση, θα τα φωτογραφήσετε, θα κινηθείτε γύρω τους.

Η κατάδυση σαν χόμπι είναι τέλεια και η αίσθηση δεν συγκρίνεται με κάτι άλλο. Η αυτόνομη κατάδυση θα σας φέρει μέσα σε αυτό που ονομάζουμε γήινο διάστημα. Αιωρείσαι μέσα στο νερό χωρίς βάρος κάτι σαν αστροναύτης. Γύρω σου βλέπεις ένα υπέροχο μπλε ειδικά στην Ελλάδα με τα τόσο διαυγή νερά. Κινείσαι τεμπέλικα και αναπνέεις σε αργό ρυθμό με βαθιά εισπνοή και μακριά εκπνοή. Εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί είναι πραγματικά και στατιστικά μία από τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες.

Καταδύσεις στη Νάξο

Όπως συμβαίνει και στην επιφάνεια του νησιού, έτσι και στα 91 χιλιόμετρα ακτογραμμής της Νάξου, υποβρυχίως, η μορφολογία του βυθού εναλλάσσεται συνεχώς.Λιβάδια από ποσειδωνίες και άμμο, βραχώδη συμπλέγματα και επιβλητικά μονόπετρα, ύφαλοι και κάθετα κοψίματα, υποθαλάσσια σπήλαια, σήραγγες και καμάρες, μικρά ξερονήσια αλλά και μεσοπέλαγες ξέρες, διαμορφώνουν πολύ καλές συνθήκες όχι μόνο για τους θαλάσσιους οργανισμούς άλλα και για τους δύτες που θέλουν να απολαύσουν καταδύσεις σε καθαρά, καταγάλανα νερά.

Οι ρηχές αποχές και η διαύγεια του νερού βοηθούν τον αρχάριο δύτη να εξοικειωθεί με το υποθαλάσσιο περιβάλλον, ενώ οι περισσότερο έμπειροι δύτες έχουν την ευκαιρία για καταδύσεις σε ναυάγια, υφάλους αλλά και σε κάβους με βαθιές αποχές και υποθαλάσσια ρεύματα όπου μπορούν να παρατηρήσουν, να φωτογραφήσουν ή απλά να απολαύσουν τους οργανισμούς και τα πλάσματα του υποβρύχιου κόσμου.

Ο βυθός στην παράκτια ζώνη της Νάξου είναι πλούσιος σε ποικιλίες ειδών (ψαριών, οστρακόδερμων, μαλακίων, γυμνοβράγχιων, εχινοδέρμων, πολύποδων, ανθοζώων και άλλων), ενώ επικίνδυνα υδρόβια εκτός από αχινούς, και τσούχτρες δεν συχνάζουν στην περιοχή.

Τα βάθη παράκτια κυμαίνονται από 1-2 έως 45 μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος των 110 μέτρων εντοπίζεται 1 περίπου μίλι ανοιχτά, στα βόρεια του νησιού.

Η θερμοκρασία της θάλασσας επιτρέπει τις καταδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με χρήση στολής υγρού τύπου πάχους 5 χιλιοστών. Από την επιφάνεια έως τα -12 με -18 μέτρα που συνήθως συναντάμε το πρώτο θερμοκλινές κυμαίνεται από 14ο βαθμούς Κελσίου – η μέση τιμή της – το Φεβρουάριο, έως 25ο βαθμούς Κελσίου – η μέση τιμή της – τον Αύγουστο.

Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν συνήθως δεν υφίστανται υποβρυχίως και δεν αποτελούν πρόβλημα αφού και ο δαντελωτός περίπλους των 48 ναυτικών μιλίων του νησιού πάντα προσφέρει εναλλακτικές υπήνεμες τοποθεσίες για κατάδυση.

Για όσους είναι έτοιμοι να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία τηςναυαγιοκατάδυσης, το ναυάγιο του «Μαριάννα», (εμπορικό πλοίο βυθισμένο το 1981) αλλά και το μαχητικό αεροσκάφος Beaufighter του 2ου παγκοσμίου πολέμου, αποτελούν απαράλειπτη και εξαιρετική επιλογή.

Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν μια νυχτερινή κατάδυση στο Ασπρονήσι ανάμεσα σε μυριάδες βιοφθορίζοντες πλανγκτωνικούς οργανισμούς που περισσότερο θυμίζουν μαγική αστρόσκονη παρά γήινα πλάσματα και ιδιαιτέρως την εποχή που γιαλώνουν τα χριστόψαρα θα είναι η ανταμοιβή για τη διεξοδική τελετουργία της προετοιμασίας της. Η κατάδυση στον εκτεταμένο ύφαλο του Πανέρμου με υποβρύχια ορατότητα που πολλές φορές ξεπερνά τα 30 μέτρα τις ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού, δίνει την αίσθηση στο δύτη ότι καταδύεται σε τροπικά νερά και παρέχει άριστες συνθήκες για τους λάτρεις της υποβρύχιας φωτογράφησης και κινηματογράφησης.

Στο σύμπλεγμα των ακατοίκητων βραχονησίδων «Μάκαρες» 4,5 ναυτικά μίλια ανατολικά της Νάξου, ο πλούτος της υποθαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας αλλά και οι υποθαλάσσιες σήραγγες και καμάρες θα εντυπωσιάσουν τον έμπειρο δύτη που θα καταδυθεί εκεί.

Αυτά είναι λίγα απο τα σημεία που μπορεί ένας δύτης να επίσκεφθεί στη Νάξο.

Το πέρασμα της Παροναξίας , αλλά και το σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων ,προσφέρονται για κάθε είδους κατάδυση.

Στη Νάξο λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες πιστοποιημένη, από την Padi, σχολή κατάδυσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*